ZEEVISSEN.
Op zondagmorgen 17-11-2019 werd het Open Clubkampioenschap van HSV Alkmaar & Omstreken gevist op het strand van Bergen aan Zee. 

Naast de gebruikelijke deelnemers aan de zeeviscompetitie hadden zich nog 3 verenigingsleden aangemeld plus nog 2 vissers, die geen lid zijn van HSV Alkmaar.
In totaal verzamelden zich derhalve een groep van 30 zeevissers om 8 uur 's morgens aan de vloedlijn van het strand van Bergen aan Zee. Fantastisch visweer met een beetje zuidenwind, een prima tij met afgaand water, een golfje maar ook weer niet te veel en een matige stroom door de muien. En aangezien het nog niet gevroren had, beloofde deze wedstrijd veel vis.


De wedstrijd begon bij 3 graden celcius, maar door het opkomende zonnetje liep de temperatuur al rap op tot een graad of 8. Mooier kunnen we het niet verzinnen!

En meetmeester Pim van der Burg kon meteen aan de bak, want binnen een paar minuten werden de eerste botten het strand opgetrokken. Geen van de vissers bleef zonder vis, hoewel er wel uitschieters naar boven en naar beneden waren. 
De absolute uitschieter naar boven was Henri Bakker, die de hele wedstrijd door beet bleef hebben en die beten ook verzilverde. Henri ving 23 vissen, waarvan 3 mooie botten en 20 scholenbaarsjes van tussen de 20 en 24 cm, goed voor een eindtotaal van ruim 5 meter vis. 


Henri Bakker, de nieuwe clubkampioen 2019 zeevissen van HSV Alkmaar & Omstreken. Voor het eerst, vandaar de brede smile.

Verrassend 2e werd Dirk van de Zaan met 14 vissen (362,5 cm), waarvan 4 dikke botten en een tiental zeebaarzen. Zijn grootste zeebaars meette 39,5 cm. Dirk doet dit seizoen voor het eerst mee aan de zeeviscompetitie, maar had zich bij de eerste 3 wedstrijden nog niet in de top 10 weten te nestelen, zodoende was dit de (bijna) perfekte uitslag voor hem.
Ook de 3e plaats was een verrassing. Good old Hilbert van Weeghel, altijd in een goed humeur, ving recht voor de strandafgang zelfs 15 vissen (328,5 cm), waarvan 2 botten en de rest scholenbaars. 


Hilbert van Weeghel (3e), kampioen Henri Bakker en Dirk van de Zaan (2e) in ons clubhonk Café de Roos, Lindenlaan te Alkmaar.

Van de deelnemers die geen competitie vissen, deed Ed Meijer uit Hoofddorp het het beste. Met 11 vissen (5 botten, 1 wijting en 5 zeebaarzen) nestelde Ed zich nog net in de top 10. Goed gedaan, zeker als je bedenkt dat al zijn vissen gevangen werden tijdens de eerste helft van de wedstrijd. Daarna viel het stil bij Ed, die blijkbaar niet meer over de zandbank in dieper water kon komen. Of viste hij op een gegeven moment over de vis heen en lagen ze pal voor zijn voeten op 20 meter uit de kant? 
Het zal duidelijk zijn dat als Ed met 11 vissen 10e werd, er veel vissers tussen de 7 en 12 vissen vingen. De verschillen in de uitslag waren dan ook klein. Elk visje telde en kon het verschil maken tussen bijvoorbeeld plaats 8 en plaats 3 of plaats 15 of 10.

Naast de vermelde botten, wijtingen en zeebaarzen werden er ook een paar scharren gevangen en een paar meuntjes. Peter Louman wist zelfs 2 spieringen te vangen, waarmee hij de prijs won voor de kleinste vis, cq de meest bijzondere vis.


Siebe Wolfard, 6e in de einduitslag met een mooie zeebaars. Nog wel niet aan de maat, dus na de meting werd de zeebaars meteen weer aan het ruime sop toevertrouwd.

En wat veranderde er met deze uitslag in de stand in de zeeviscompetitie? Door zijn 4e plaats in de daguitslag nam Peter Prins de koppositie over van Sytze van Wagtendonk, die 10e werd in de uitslag van de 4e comp.wedstrijd. Renee van Nassauw bleef 3e, terwijl Henri Bakker door zijn overwinning een reuze stap deed van de 9e naar de 4e positie.

Ook in de recordlijst waren er wat wijzigingen. Martijn Lettenmeijer ving een maatse zeebaars van 50 cm (prijs voor de grootste vis), die nu de grootste baars van het seizoen is. En Jan van der Lingen ving een prachtbot van 37,5 cm, net zo groot als de bot die Peter Prins eerder op de Noordpier ving. En de spiering van Peter Louman was nieuw op de jaarlijst.

Ook de soortencompetitie heeft een nieuwe lijstaanvoerder. Rene Langedijk staat nu als enige op 8 soorten, gevolgd door resp. Peter Prins, Jos Kaandorp, Teun Boutsma en Renee van Nassauw met ieder 7 soorten. 


Nog 1 keer een foto van het prachtige strand van Bergen aan Zee, gemaakt net voor het moment dat Siebe Wolfard met de hengel in zijn hand een beuk van een zeebaars op zijn hengel kreeg. Zijn geheim: levende mesheften! Nu geen geheim meer. Maar of dat de volgende keer werkt??? Ja, dat is vissen, je weet het nooit!

De volgende wedstrijd is een avondwedstrijd, die wordt gevist op zaterdagavond 7 december. Het betreft de 5e competitiewedstrijd.

Tot dan.

Ton.


 
18 november 2019
Copyright 2013-2020