ZEEVISSEN.
Op zaterdagavond 26-10-19 werd de 2e competitiewedstrijd gevist in het Noordzeekanaal tussen het pontje en Oud-Velsen.

De bedoeling was om deze avondwedstrijd op het strand van Petten te gaan vissen. Gedurende de week waren de vooruitzichten goed én....er zat veel vis.


Dinsdagmiddag ving Desmond Nientied dit triplet bot, wijting en zeebaars op het strand van Petten. Alles onder het motto: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het zeevissen.

Ook Klaas Wijker ging alvast wat oefenen. Hij ging tegen de avond de dag erna. 

Naast de nodige wijtingen en botten kwam er ook een tarbotje op de kant. Dat beloofde wat.....

Maar zoals zo vaak: de wind stak op en het zou onverantwoord geweest zijn om op zaterdagavond de wedstrijd vanaf het strand te vissen, dus werd de terechte beslissing genomen om uit te wijken naar het Noordzeekanaal.

Het mooie van die stek is, dat op deze tijd van het jaar er altijd iets speciaals gevangen kan worden. En dat gebeurde ook.

Met een gemiddelde van ruim 6 vissen per man waren de vangsten op zich niet denderend, maar al met al kwamen er toch 168 vissen op de kant. Verdeeld in 99 steenbolken, slechts 7 wijtingen en 2 botten, 1 Lozano's grondel en 2 palingen (eindelijk weer eens) en jawel......57 tongen en tongetjes. 


Hilbert van Weeghel met een maatse tong.


31,5 centimeter. Let wel, er werden grotere gevangen.

Het was overigens weer een typische Noordzeekanaalwedstrijd. Op een bepaalde stek werd leuk gevangen, terwijl de visser op de stek ernaast bijna geen beet kreeg. Ook vielen de vangsten in de 2e helft van de wedstrijd stil, hoewel er het laatste kwartier toch weer de nodige vissen gevangen werden. Er kwam dan ook een onvoorspelbare uitslag. De toppers uit de 1e wedstrijd werden de "tobbers"van deze 2e wedstrijd. Voor de tussenstand in de competitie natuurlijk leuk, omdat veel vissers nu al een dikke aftrekwedstrijd aan de broek hebben. 1 Misstap in de komende wedstrijden en je zakt naar onderen in het algemeen klassement.

Zo werd de nummer 14 van de 1e wedstrijd de winnaar van de avond. Peter Prins ving bot, steenbolk, tong en een paling, in totaal 14 vissen (306,5 cm). 
2e Werd Hilbert van Weeghet met 11 vissen (244 cm) en 3e werd Rutger Bouwman ook met 11 vissen (237 cm) 
Peter ontving de door Nipro's Hengelsport ter beschikking gestelde tegoedbon.

De prijs voor de grootste vis ging naar Jos Kaandorp. Hij ving een paling van 50 cm. Het was lang geleden, dat er tijdens een wedstrijd van HSV Alkmaar weer eens een paling gevangen werd.
De prijs voor de kleinste vis ging naar Henri Bakker. Hij ving een Lozano's grondeltje van precies 7 cm.De palingen en de grondel waren natuurlijk bijzondere vangsten, maar de vangers ervan hadden reeds een prijs. Zodoende werd de prijs voor de meest bijzondere
vangst toegekend aan Peter Louman. Hij ving die avond 5 tongen, waaronder de grootste van allemaal (35 cm).

Zowel in het algemeen als in het soortenklassement heeft Peter Prins de leiding overgenomen van Sytze van Wagtendonk, hoewel de verschillen tussen beide coryfeëen nog minimaal is. 

De recordlijst laat verder zien dat er tijdens de eerste 2 wedstrijden al 10 verschillende soorten vis zijn gevangen. Niet verkeerd.

Door het doorgaan van de eerste 2 wedstrijden komt de reservedatum van 3 november te vervallen. De eerstvolgende wedstrijd is over 2 weken op zondagmorgen 10 november.

Tot dan, Ton.


Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen ...... 3 van de 4 door mijzelf gevangen tongetjes.
 
27 oktober 2019
Copyright 2013-2020